De Kunstenaar
Peter de Jong (1949) verbeeldt met zijn neopastels het avontuur dat de mens meemaakt in de wereld van spiritualiteit, verstand en emoties.

De Jong experimenteert al meer dan 30 jaar met materialen zoals verf, klei, steen en ijzer. Aanvankelijk als hobby, maar later ook voor zijn vak als creatief therapeut. Sinds 1995 treedt hij concreet met zijn werk naar buiten.
Tot nu toe heeft hij een aantal exposities gehad in Zwitserland, Portugal en Nederland, waarbij tevens een begin gemaakt is met het 'netwerken' in de wereld van de kunst.

De Jong vindt het geweldig spannend om beelden te zien ontstaan en is altijd benieuwd hoe het eindresultaat zal zijn. Of het nu een kant en klaar idee is dat hij wil verwezenlijken, of een brok klei dat vraagt om gevormd te worden.
Zelfs niet verwezenlijkte ideeën geven hem al de nodige (voor)pret. Zo heeft hij bijvoorbeeld een plan om op een gletsjer een reusachtige gele halve bol te leggen, zodat er een spiegelei 'sunny side up' in de bergen ligt te wachten!

Pastels
In vier virtuele galeries wordt werk van De Jong gepresenteerd uit de jaren 1994 tot 1996. Bovendien wordt een galerie met actueel werk en een eerder door hem uitgevoerd monopolyspel-tableau getoond.
Peter de Jong maakt gebruik van neopastel op papier, waarbij aan de door hem gebruikte kleuren een bepaalde betekenis toegekend kan worden.
Zo wordt de emotie weergegeven met rode tinten, het verstand met de kleur blauw, en de spiritualiteit door een gele kleur. Wit en zwart stellen vervolgens het goede en kwade (volgens onze normen) voor.
Ook taal speelt een belangrijke rol. Dit element wordt gesuggereerd via een gestileerde vorm van geschreven taal.
Door bepaalde kleuren te verbinden aan de begrippen emotie, verstand, spiritualiteit, 'goed' en 'kwaad' ontstaan beeldverhalen over hoe de mens zijn weg zoekt tussen deze soms tegenstrijdige begrippen, en wat taal daarin doet.
Het werk verbeeldt een persoonlijke zoektocht en is daardoor subjectief en autobiografisch.

Monopoly-spel project: Uiterlijk-Innerlijk
Een van de projecten die De Jong heeft uitgevoerd vindt haar oorsprong in een monopoly-spel. Hij was aangenaam verrast toen hij in Zwitserland een monopoly-spel zag, waarop nu eens niet Neude en Kalverstraat stonden, maar straten en steden in Zwitserland. Deze verrassing heeft zich ontwikkeld tot een project, waarbij enerzijds de monopoly-spelen uit verschillende landen verzameld werden, en anderzijds pastels gemaakt werden, gerelateerd aan de verschillende speelborden.
Resultaat was een expositie van een tableau bestaande uit 32 carré's, met als symboliek 'uiterlijk-innerlijk'. De monopoly-spelborden staan symbool voor uiterlijk gedrag, geld, macht, en strijd tegen de ander.
De bijbehorende pastels symboliseren daarentegen het innerlijk gedrag, zoals emoties, gedachten en de strijd in jezelf.

Expositie

Informatie
Indien u meer informatie wenst kunt u de informatie-pagina invullen en versturen.